Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopis

author-sir-terry-pratchett.jpgTerry Pratchett se narodil v Beaconsfieldu v hrabství Buckingham(28. dubna 1948). Jeho       rodiče byli David a Eileen Prachettovi. Dále studoval na technické střední škole a často       navštěvoval místní veřejnou knihovnu.

První povídka( The Hades Bussines), kterou napsal ve 13 letech, se vytiskla ve školním       časopise.Nedlouho poté byla zveřejněna druhá povídka (Night Dweller) , tentokrát v             časopise New Worlds. Po odchodu ze školy začal pracovat v novinách hlavně v                   Jihozápadní Anglii. V roce 1971 se vydala jeho první kniha The Carpet a byla představena v   oddělení koberců obchodního domu v Londýně. Později pracoval jako tiskový mluvčí         elektrárenské společnosti Central Electricity Generating Board. Zde předvedl své dokonalé   načasování, když změnil zaměstnání těsně před jadernou havarií v elektrárně Three Mile Island. Řád  britského imperia za službu literatuře dostal v roce 1998.

Těsně poté, co mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba, dostává od Alžběty II.rytířský titul. Zemřel 12. března 2015 ve svém domě na následky choroby.

Jeho dcera(Rhianna Pratchett) se také stala spisovatelkou a novinářkou.